Hosui

WhatsApp Hattı

Meyve ve Ağaç Özellikleri:

Ağaç Özellikleri

Ağaçlar orta kuvvetli ve çok verimlidir.

Meyve Özellikleri

Meyve eti beyaz, çok sulu, kendine özgü aromalı ve lezzetlidir. Soğuk hava depolarında muhafaza edilebilen bir çeşittir.

Hasat Zamanı

Ağustosun ilk haftasında hasat edilir.

Tozlayıcılar

Kendine verimli çeşittir.

Açıklama

Hosui, armut yetiştirilebilen tüm bölgelerimize tavsiye edilir. Erwinia (Ateş yanıklığı) hastalığına dayanıklıdır. Çok verimli bir yapısı olduğundan mutlaka meyve seyreltmesi yapılmalıdır. Meyveleri orta irilikte, açık kahve zemin üzerine sarı benekli ve az paslıdır. Uzun saplı, basık ve şişkindir. Meyve eti beyaz, çok sulu, müthiş aromalı ve lezzetlidir. Soğuk hava tesislerinde uzun süre muhafaza edilebilir.

İklim istekleri: Armut bir ılıman iklim meyvesidir. Soğuklara dayanımı elmaya göre daha azdır. -30ºC’ye kadar dayanabilir. Armudun çiçeklenmesi elmadan 7-10gün öncedir. Bu yüzden ilkbahar geç donlarından etkilenebilir. Bu nedenle armut bahçeleri soğuk havanın çöktüğü çukur yerlere kurulmamalıdır. Armut ağaçlar, bol  güneşli ve yazları sıcak geçen yerlerden hoşlanırlar. Armut yetiştiriciliğini sınırlayan en önemli faktörlerden biri kış soğuklama ihtiyacıdır. 7. 2ºC’nin altında gereken süre çeşitlere göre 1000-2300 saat arasında değişmektedir. Bu ihtiyaç giderilmezse çiçeklenme geç ve düzensiz olur. Şiddetli olursa yaprak gözleri sürmez, ağaç çıplak kalır.

Toprak istekleri: Armut toprak bakımından çok seçici değildir. Ancak bol ve kaliteli meyve elde edebilmek için derin, sıcak, drenajı iyi yapılmış topraklar tercih edilmelidir. Aşırı kumlu ve kuru topraklarda meyve kalitesi bozulmaktadır. Armut bahçesi tesisinde en sakınılması  gereken topraklar yüzlek-kireçli veya alt toprak tabakasına doğru yüksek oranda kireçli su bulunduran topraklardır. Armutlar topraktaki organik madde miktarının çok olmasından hoşlanırlar. Bunun için zayıf toprakları çiftlik gübresiyle desteklemek gerekir.