Lambert

WhatsApp Hattı

Meyve ve Ağaç Özellikleri:

Ağaç Özelikleri:

Ağaçları orta kuvvette, dik gelişen bir çeşittir ve çok verimlidir.

Hasat Zamanı:

Haziranın 2-3. haftasında hasat edilir.

Tozlayıcılar:

Van, Merton, Merton Late

Açıklama

Lambert kirazının meyveleri iri, kalp şeklinde, meyve kabuğu morumsu kırmızı renktedir. Meyve eti sert, kırmızı renkli,sulu ve kalitelidir ve çatlamaya hassas bir çeşittir. Bir çok çeşide tozlayıcı olarak kullanılır.

İklim istekleri: Kiraz yetiştiriciliğinde iklim faktörlerinden en önemlisi sıcaklıktır. Çiçek tomurcukları –2,4 °C’ ye kadar dayanabildikleri halde, açmış çiçekler –2°C’ de donarlar. Kirazlar için kış dinlenme istekleri önemli olup, dinlenmeden çıkabilmeleri için yeterli kış soğuğu almaları gerekmektedir. Soğuklama ihtiyaçları karşılanmamış kirazların çiçeklenmelerinde gecikme ve düzensizlikler görülmektedir.Genel olarak kiraz ve vişnelerde +7,2 °C’ nin altında soğuklama süresi 1100-1700 saattir. Kiraz yetiştiriciliği genel olarak 600 mm yağış alan yerlerde kirazyetiştiriciliği sulamaya gerek kalmadan yapılabilir. Kirazlarda çiçeklenme ve meyve oluşumu esnasında havaların yağışlı gitmesi istenmez. Çünkü çiçeklenme zamanında yoğun yağmur döllenmeyi güçleştirir ve mantar zararının artmasına neden olur. Yine meyve olgunlaşması esnasında yağabilecek yağmur meyvelerin çatlamasına neden olarak, Pazar değerini düşürür.

Toprak istekleri: Kiraz toprak istekleri açısından hassas bir ağaçtır. Bahçe kurulacak yerin toprağı iyi etüt edilip öyle karar verilmelidir. İyi drene edilmiş, derin, havalanabilen ve yaz aylarında düzenli olarak sulanabilen, pH 6-7 arasında, organik madde oranı % 2’nin üzerindeki topraklar kirazlar için en uygun topraklardır. Fazla kireç sürekli kloroz sebebidir. Devamlı surette demir, çinko, magnezyum, potasyum eksiklik semptomları görülür. Bunların giderilmesi ise daima masraf gerektirir. Ağır-killi topraklar da kök boğulmalarına sebep olurlar. Başlangıçta sadece kloroz şeklinde görülen bu tepki giderek dal ve ağaç kurumalarına yol açar.