Hachiya

WhatsApp Hattı

0553 086 18 99

Meyve ve Ağaç Özellikleri:

Ağaç Özelikleri:

Yarı yayvan taçlı ve yarı bodur ağaçlar meydana getirir. Ağaçlarda sürgün verimi orta düzeydedir ve seyrek dallanma meydana getirir. Hachiya çeşidi dikildikten 4 yıl sonra ürüne yatar.

Meyve Özellikleri:

Hachiya çeşidinin, meyveleri iri (230 g), dikdörtgen-konik, uç bölümü yuvarlaktır. Meyve kabuğu turuncudur. Ağacı kuvvetli, dikine büyür. Meyve eti rengi tozlanma ile değişmez. Japonya’da kurutmalık olarak kullanılır.

Hasat Zamanı:

15 Ekim – 15 Kasım tarihleri arasında hasadı yapılabilmektedir.

Tozlayıcılar:

Kendine verimlidir.

Açıklama

Hachiya çeşidinin meyveleri çok iri ve yeme kalitesi çok iyidir. Meyve kabuğu kırmızımsı turuncudur. Meyve eti kırmızımsı kahverengine döner ve jölemsi bir kıvam alır. İşte bu dönemde çikolatayı andıran bir tada ulaştığından bu çeşit çikolatalı hurma olarak bilinir.

İklim istekleri: Trabzon hurması bir subtropik iklim meyvesidir. Bununla birlikte sıcak ılıman iklim şartlarına da adapte olmuştur. Ağacı kışın yapraklarını döktüğü için düşük kış sıcaklıklarına, diğer subtropik meyve türlerine göre daha dayanıklıdır. Genel olarak -12ºC’ye kadar dayanabilmekte, ayrıca -18 ºC’ye kadar dayanan çeşitler de bulunmaktadır.
Trabzon hurması çeşitlerinin çoğunun kış dinlenme ihtiyaçları 7,2 ºC’nin altında 200- 400 saat kadardır. Akdeniz Bölgesi kıyı şeridinde odun gözü sürmesi mart ayının ilk
yarısında, çiçeklenme ise nisan sonlarında olmaktadır. Trabzon hurmaları geç çiçeklendikleri için erken ilkbahar donlarından etkilenmez.Trabzon hurmaları yüksek hava nemi ister ve en kaliteli meyveler nemli bölgelerden elde edilir. Hava neminin az olduğu bölgelerde sulama yapılarak iyi ürün alınabilir. Ancak bu bölgelerde meyvelerde güneş yanıklığı görülebilir, bunun için tedbir alınmalıdır

Toprak istekleri: Trabzon hurmaları için en uygun toprak tipi orta ağır, organik maddece zengin ve iyi drene edilmiş derin topraklardır. PH’ sı 6,5-7,0 olan topraklarda yetiştiricilik iyi sonuç verir. Bununla birlikte çok hafif topraklardan, çok ağır topraklara kadar değişik toprak tiplerine de uyum sağlar. Kireç muhtevası % 20′ ye kadar olan topraklarda yetişebilir.