Genel

Erik Fidanı Nedir Ve Nasıl Yetişir?

erik fidanı

Anavatanı Anadolu toprakları olan Erik Fidanı, baharın gelişini müjdeler. “Prunus” cinsine ait çeşitli ağaçların ve çalıların yenilebilir meyveleridir. Şeftali ve erikle yakın akraba olan erik, genellikle tatlı-ekşi bir meyvedir. Karakteristik tadı nedeniyle çoğu tatlı, komposto ve reçellerin vazgeçilmezidir.

Erik ağacı ülkemizin genellikle Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesinde yetişmekle beraber kurak bölgeler dışında çoğu yerinde rahatlıkla yetişebilen bir ağaç türüdür. Toprak cinsi bakımından zorlukları çok olmayan bir ağaç türü olduğundan dolayı çoğu bölgede yetişebilir ve bu yüzden de bakımı çok kolay ve keyif alacağınız bir ağaç türüdür. Vitamin ve mineral deposu, bahar aylarının vazgeçilmez meyvesi eriğin altın değerindeki fidanlarına sahipseniz haydi bu altın değerindeki erik fidanını yakından tanıyalım!

Erik Fidanı Özellikleri ve Faydaları

Erik ağacı sert çekirdekli meyve veren, küçük ağaç boyu veya çalı boyunda olabilen bir ağaç türüdür. Erik ağacı, Gülgiller(Rosaceae) familyasından bol meyve veren bir ağaç türüdür. Erik fidanları nemli ve ılıman bölgelerde daha verimli yetişir. Meyvelerini ilkbahar aylarında vermeye başlayan erik ağacının meyveleri sulu, iri ve mayhoştur.

Eriğin ülkemizde yaklaşık 250 çeşidi vardır. Bu çeşitlilikten dolayı eriğin renkleri ve boyutları değişiklik gösterebilir. Kabuğu incedir ve eriğin sarı, yeşil, mor ve kırmızı gibi renklerde türleri vardır. Eriğin en çok tüketilen türlerinden birkaçı Papaz Eriği, Fortune Eriği ve Larry Ann Eriğidir.

Erik zengin bir vitamin ve mineral deposudur. Bol miktarda B vitamini, magnezyum, potasyum, demir, fosfor ve sodyum bulundurur. Ayrıca içinde bulundurduğu bolca lif sayesinde sindirim sitemi için önemli bir kaynaktır. İnsan sağlığına olan önemli yararlı yüzünden birçok yemekte ve formda bulunur. Erik taze haliyle bolca tüketilirken kurutulmuş ve pestil formları da bulunmaktadır. Ayrıca komposto ve reçellerin vazgeçilmez dostudur.

fortune erik

Erik Fidanı Nasıl Dikilir?

Erik fidanları birçok toprak tipinde uyumlu yaşayabilme faaliyeti gösteren bir tür olduğundan dolayı dikimi ve bakımı oldukça kolaydır. Bu ağacı dikmek için kaliteli bir fidana sahip olmanız önemlidir. En kaliteli erik fidanları için sitemize göz atabilirsiniz. Hadi şimdi erik fidanınızı dikerken nelere dikkat etmeliyiz bunlara göz atalım:

  • Erik fidanlarının dikileceği toprak, dikimden 2 ay önce derin sürülmelidir. Bu işlem, erik fidanlarınız toprağa daha derin tutunacak ve daha sağlamlaşmasını sağlayacaktır.
  • Kullanılacak arazinin drenajı mutlaka kontrol edilmelidir. Arazi analizi ve kontrolleri yapıldıktan sonra erik fidanlarınızı toprakla buluşturabilirsiniz. Bunun için Fidan Dikim ve Bakımı, Fidan Dikimi Aşamaları bloglarımızdan da yardım alabilirsiniz.
  • Erik fidanınızı dikeceğiniz toprağın pH oranının 6,5-7 arası olması ağacınız için daha verimli olacaktır.
  • Ilık ve nemli ayları seven erik fidanlarının bu dönemlerde dikimi yapılması daha uygundur. Buzlu, donlu ve çamurlu topraklar erik dikimi için uygun değildir. Bu yüzden toprağınızda bu tür risklerin bulunmadığının analizlerini yaptırmak önemlidir.

Erik Fidanı Nasıl Yetiştirilir?

Erik fidanları çeşitli toprak tipinde yetişmekle beraber en verimli olarak zengin, humuslu, sıcak, yeterince nemli, orta derin ve derin topraklarda yetişir. Uygun koşullar sağlandığında erik ağacı size hem meyveleriyle hem de görünüşüyle en çok verimi verir. Erik fidanının yetişmesi birkaç aşamalıdır. Erik fidenizi diktikten sonra büyüme, olgunlaşma ve hasat dönemi için sık sık ağaçlarınızın bakımını yaptırıp kontrol ettirmek önemlidir. Böylelikle uzun ömürlü ve bol meyveli erik ağaçlarına sahip olabilirsiniz. Şimdi hep birlikte erik ağacımızı nasıl daha sağlıklı yetiştirebileceğimize bakalım:

  • Erik ağaçları genellikle Ege, Marmara ve Akdeniz bölgelerinde yetişir. Bu bölgelerden de anlayacağınız üzere erik ağaçları ılıman ve yeterli yağış alan nemli bölgeleri severler. Bu bölgelerde ya da hava koşullarında alacağınız verim daha fazla olur.
  • Erik fidanınızı yetiştireceğiniz toprak da oldukça önemlidir. Erik ağaçları derin ve humuslu toprak severler. Bu yüzden toprağınızı ekim öncesinde derin sürümeniz ve minerallerle zenginleştirmeniz erik ağaçlarınız için daha sağlıklı ve verimli olacaktır.
  • Erik ağacı her türlü toprağa rahatça alışabilen bir tür olduğu için uygun hava koşulları ve bakım sürecinde rahatlıkla toprağa tutunabilen bir ağaç türdür.
  • Erik ağaçları geniş araziye ya da ev bahçesine dikildiğinde çevresindeki bitki ve tarım ürünleri sayesinde daha iyi yetişir.
  • Yetiştirme sürecinin en önemli adımlarından biri de sulamadır. Erik ağaçları büyüme sürecinde suyu bol isterken olgunlaşma sürecinde nemli topraktan daha memnun kalır.

Erik Ağacı Nasıl Budanır?

Erik ağaçları için budama çok önemli bir adımdır. Doğru bir budama işlemi sayesinde dallar daha çok hava almasına yardımcı olur ve dallar daha verimli bir şekilde büyür. Bu nedenle, dönem dönem kısıtlayıcı dalları budamanız erik ağaçlarınız için büyük önem taşır. Budama işlemleri sırasında bu maddelere dikkat ederseniz daha olumlu sonuçlar alırsınız:

  • Sonbahar ayları erik ağaçlarının en çok budandığı dönemlerdir. Çünkü ilkbahar aylarına doğru budanan dallar daha güçlü çıkar.
  • Dalların günlük yaşama engel olduğu zamanlarda yani yola veya eve, can güvenliğine risk oluşturduğu zamanlarda mevsime bakmadan erik ağaçları uygun bir şekilde budanabilir.
  • Erik ağaçları büyüme döneminde bol suyu çok severler fakat olgunlaşma dönemine girdiklerinde daha çok nemli toprak isterler. Bol sulama dönemi geçmesine su yürüme zamanı geçmesi denir ve bu dönem geçtiğinde budama işlemlerine başlanabilir.
  • Dikey eksenli budama yapılırsa erik ağacının meyvesi daha gür ve bol çıkacaktır.
  • Periyodik olarak erik ağaçlarınızın bakımını, budamasını ve kontrollerini yaparsanız ömür boyu bol meyveli ve sağlıklı erik ağaçlarına sahip olursunuz.

Daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçin ve bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip etmeyi unutmayın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir